23 Kasım 2012 Cuma

Göbeklitepe


Göbeklitepe, arkeolji Dünyasında son derece önemli ve yeni bir bulgu. Zira bilinen en eski tapınak ortaya çıkarıldı. Şanlıurfa sınırları içinde bulunan Göbeklitepe hakkında bir sunum aldım. Yapılanlar ve yapılması gerekenler hakkında öneriler de içeren... Sunum genel olarak, pekçok arkeolojik alanımızda yaşanan sorunları (devlet ve sponsor desteği, yasal mevzuatların kısıtlamaları, ulusal coğrafya/tarih/arkeoloji yayınlarının gereken önemi vermemesi, kitap basılması i.in mali kaynak gereksinimi) dile getiriyor. Bu alanda yayınlar yayınlayan bir kitabevine ait bağlantılar verildiğinden reklam içerdiğini düşündüğüm sunumu sizlerle paylaşmıyorum ama özetle yukarıda saydıklarımı anlatıyor.

Göbeklitepe, diğer pekçok arkeolojik alan gibi önemli bir değer. Arkeolojiye önem vermek, bence bir vatandaşlık ödevidir. Zira bunlar bizim değerlerimizdir, "gavurların "değil. Bu konuda düşüncelerimi okumak için lüfen http://bodrum-theangela.blogspot.com/2010/09/milasta-tarihi-kacak-kaz-ve-ataturk.html adresindeki yazımı okuyunuz.

Sağlıcakla kalın.

17 Kasım 2012 Cumartesi

Terra Cotta askerleri İstanbul'da

Öğrendiğimde benim de çok etkilendiğim Çin'in terra cotta (pişirilmiş toprak veya çömlek) askerleri, Topkapı Sarayında, Çin kültürüne ait 100 eser ile birlikte sergilenecekmiş.

İstanbul gibi bir kentte yaşamanın pekçok zorluğu var. Benim oraya her gidişimde şikayetçi olduğum durum trafikti. Nedereyse her İstanbul'lu da bundan şikayetçi. Ama böyle sergileri görme olanağı da var. Ayrıca Topkapı Sarayını da görebilirsiniz, hala gezmediyseniz.

Topkapı Sarayı da ilginç bir yapı aslında. Öncelikle konumu çok güzel. Boğaza, Haliç'e ve Marmara'nın kavşağında ve buraya hakim bir tepede kurulu. Zaman içinde yapılar eklenerek büyümüş bir saray. Hem Türk mimarisinin hem de İslamiyetin etkilerini taşıyor. Haydarpaşa tarafından Sarayın ihtişamını gösteren bacalar ise mutfak bacaları.

Neyse, haber için de tıklayıverin gari: http://www.ntvmsnbc.com/id/25398240/

14 Kasım 2012 Çarşamba

Mardin'den bir haber daha

Bir dönem GaziMustafa Kemal ATATÜRK'ün de kullandığı bir Mardin konağı günyüzüne çıkmış. Haber için tıklayınız: http://fotogaleri.ntvmsnbc.com/gun-yuzune-cikan-karargah.html

9 Kasım 2012 Cuma

Mardin: Mezopotamya'nın Kıyısındaki Kartal Yuvası

Theangele, Karaova'nın kıyısındaki kartal yuvası ise Mardin de Mezopotamya'nın kenarındaki bir kartal yuvasıdır.

2002 yılında GSGM tarafından düzenlenen Gençlik Kampları ile ziyaret ettiğim Mardin, o yıllarda terörün de dinmesi ile ilçelerinin çoğunu gezebildiğim, ömrümde yaptığım en güzel gezilerden birisi idi. Buradaki Türk, Arap, Süryani ve Kürt kültürü ile harmanlanmış kendine has kültürü görmek, taş işçiliğinin en muazzam örneklerine şahitlik etmek ve yaşayan taş ustaları ile tanışmak büyük bir mutluluktu benim için.

Ankara'da düzenlenen Mardin Günleri haberi ile aklıma gelen Mardin gezim size şu öğüdü vermemi gerektiriyor: Ne yapın yapın, Mardin'i ölmeden ölmeyin :).

Sağlıcakla kalın.

30 Ekim 2012 Salı

5000 Yıllık Höyük Oldu Belediye Parkı

5000 yıllık höyüğü parka dönüştürmüşler. "Sit alanının kalan bölümüne" yapıldığı iddia edilen parkın durumu, içinde hala lahit sergilenen Bodrum'daki Carrefour Süper Marketin durumunu hatırlattı bana. Haber için tıklayınız: http://video.ntvmsnbc.com/tarihi-hoyuk-park-oldu.html

30 Eylül 2012 Pazar

Harran Kalesi Yenileniyor


Harran Kalesi eski görkemine kavuşuyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası adayıymış. Umarım kabul edilir.

Video için tıklayınız.

4 Temmuz 2012 Çarşamba

2 Temmuz 2012 Pazartesi

Çatalhöyük, UNESCO Dünya Mirası Listesinde

Görüntü: NTV.com.tr
BenÇatalhöyük çoktan UNESCO Dünya Mirası listesindedir diye düşünüyordum ama meğer daha yeni girmiş. Hayırlı olsun :) Haberin devamı için http://www.ntvmsnbc.com/id/25363080.

21 Haziran 2012 Perşembe

NTV'den Tarih Avcıları

Memleketim! Tarih dolu, Dünya'nın kıskançlıkla karışık gıpta ile baktığı tarih dolu, kültür dolu memleketim!

NTV, Tarih Avcıları ile güzel bir belgesel serisine imza atıyor. Dünkü bölümü izlemek için tıklayınız: http://video.ntvmsnbc.com/tarih-avcilari.html

7 Haziran 2012 Perşembe

Yersel Lazer Tarama ile 3B Modelleme


Yüksek lisans öğrencim Mehmet ÖKSÜZ, Bursa Gölyazı Kilisesinin yersel lazer tarama ile 3B modellemenmesi konulu yüksek lisans tezini tamamladı. Savunmasını 1 Haziran 2012'de iki değerli arkadaşım Doç. Dr. Hakan KARABÖRK (Selçuk Üniversitesi) ve Yrd. Doç. Dr. Devrim AKÇA'dan (Işık Üniversitesi) oluşan jürinin önünde savundu. Savunmaya Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Müh. Bölümünden Doç. Dr. Zehra SARAÇ ile Bölümümüzden Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ, Yrd. Doç. Dr. Serkan KARAKIŞ, Arş. Gör. Mustafa ÖZENDİ, Uzm. Murat ORUÇ ve Arş. Gör. Çağlar BAYIK da katıldı.

Sistem A.Ş.'nin desteği ile gerçekleştirilen 3B modele buradan ulaşabilirsiniz.

19 Mart 2012 Pazartesi

NTV Tarih'ten Büyük Hizmet

NTV Tarih, gün gün, saat saat Çanakkale Zaferine ulaştırıyor bizi. Eminim ki bu zaferin değerini anlamamıza mnemli bir katkısı olacak. Emeği geçenlere teşekkürler...

24 Şubat 2012 Cuma

Sümer Hoca kulağımızı çekti


Prof. Dr. Sümer Atasoy Hoca, Filyos arkeolojik kazılarının başkanı. Bugün de bize Filyos'u anlattı. Azıcık da kulağımızı çekti aslında. Nasıl çekmesin ki? Tarihe meraklıyım diye ortaya çıkıp bir de köyünün yakınındaki ören yerinin adını bloğuna koyan ben bile neredeyse bir sene önce yazmışım bu bloğa, düşünebiliyor musunuz? Oysa bu coğrafyada hergün onlarca haber var, sadece arkeoloji konusunda. Elbette ve maalesef bu haberlerin hepsi güzel haberler değil.

Sümer Hoca bunlara dikkat çekiyor aslında. Tarihimizi sorgulamadığımızdan, nereden geldiğimizi, kim olduğumuzu, nasıl bir kültür imbiğinden damıtıldığımızı, olaylara yüzeysel yaklaşıp özüne inmediğimizi hatırlatarak soruyor: Neden? "Nedenini siz bulacaksınız" diyor. Oturmayın tembel tembel, sorun, araştırın, öğrenin ve bulun diyor.

Buna benzer konular gelince gündemime hep Yavuz Hocam aklıma gelir. Onun sayesindedir tarihe ve kültürümüze bakış açımın değişmesi. Öyle uzun uzadıya ve sürekli yapılan konuşmalar değildi aramızda geçenler. Ama O, konunun özünü özetleyiveriyor ve gözümüzü açıyordu kısa sürede, o sıcacık, samimi, içten ve konuya hakim tavrıyla.

Uzatmayalım. 2003'de birkaç arkadaşımla üzerinde dolaştığım Filyos kalesinde şimdi ne değerli eserler çıkmış!... İlk fırsatta ziyaret etmeli Sümer Hocanın davetine icap ederek.

Ha bu arada, yüksek lisans öğrencim Mehmet ÖKSÜZ'ün tarihi bir yapı olan Bursa Gölyazı Kilisesini yersel lazer tarama ile modellediğinden ve bunu Filyos için de pekala yapmamız gerektiğinden bahsetmem gerek.
Bursa Gölyazı Kilisesinin lazer tarama elde edilmiş 3B modeli