23 Kasım 2012 Cuma

Göbeklitepe


Göbeklitepe, arkeolji Dünyasında son derece önemli ve yeni bir bulgu. Zira bilinen en eski tapınak ortaya çıkarıldı. Şanlıurfa sınırları içinde bulunan Göbeklitepe hakkında bir sunum aldım. Yapılanlar ve yapılması gerekenler hakkında öneriler de içeren... Sunum genel olarak, pekçok arkeolojik alanımızda yaşanan sorunları (devlet ve sponsor desteği, yasal mevzuatların kısıtlamaları, ulusal coğrafya/tarih/arkeoloji yayınlarının gereken önemi vermemesi, kitap basılması i.in mali kaynak gereksinimi) dile getiriyor. Bu alanda yayınlar yayınlayan bir kitabevine ait bağlantılar verildiğinden reklam içerdiğini düşündüğüm sunumu sizlerle paylaşmıyorum ama özetle yukarıda saydıklarımı anlatıyor.

Göbeklitepe, diğer pekçok arkeolojik alan gibi önemli bir değer. Arkeolojiye önem vermek, bence bir vatandaşlık ödevidir. Zira bunlar bizim değerlerimizdir, "gavurların "değil. Bu konuda düşüncelerimi okumak için lüfen http://bodrum-theangela.blogspot.com/2010/09/milasta-tarihi-kacak-kaz-ve-ataturk.html adresindeki yazımı okuyunuz.

Sağlıcakla kalın.

17 Kasım 2012 Cumartesi

Terra Cotta askerleri İstanbul'da

Öğrendiğimde benim de çok etkilendiğim Çin'in terra cotta (pişirilmiş toprak veya çömlek) askerleri, Topkapı Sarayında, Çin kültürüne ait 100 eser ile birlikte sergilenecekmiş.

İstanbul gibi bir kentte yaşamanın pekçok zorluğu var. Benim oraya her gidişimde şikayetçi olduğum durum trafikti. Nedereyse her İstanbul'lu da bundan şikayetçi. Ama böyle sergileri görme olanağı da var. Ayrıca Topkapı Sarayını da görebilirsiniz, hala gezmediyseniz.

Topkapı Sarayı da ilginç bir yapı aslında. Öncelikle konumu çok güzel. Boğaza, Haliç'e ve Marmara'nın kavşağında ve buraya hakim bir tepede kurulu. Zaman içinde yapılar eklenerek büyümüş bir saray. Hem Türk mimarisinin hem de İslamiyetin etkilerini taşıyor. Haydarpaşa tarafından Sarayın ihtişamını gösteren bacalar ise mutfak bacaları.

Neyse, haber için de tıklayıverin gari: http://www.ntvmsnbc.com/id/25398240/

14 Kasım 2012 Çarşamba

Mardin'den bir haber daha

Bir dönem GaziMustafa Kemal ATATÜRK'ün de kullandığı bir Mardin konağı günyüzüne çıkmış. Haber için tıklayınız: http://fotogaleri.ntvmsnbc.com/gun-yuzune-cikan-karargah.html

9 Kasım 2012 Cuma

Mardin: Mezopotamya'nın Kıyısındaki Kartal Yuvası

Theangele, Karaova'nın kıyısındaki kartal yuvası ise Mardin de Mezopotamya'nın kenarındaki bir kartal yuvasıdır.

2002 yılında GSGM tarafından düzenlenen Gençlik Kampları ile ziyaret ettiğim Mardin, o yıllarda terörün de dinmesi ile ilçelerinin çoğunu gezebildiğim, ömrümde yaptığım en güzel gezilerden birisi idi. Buradaki Türk, Arap, Süryani ve Kürt kültürü ile harmanlanmış kendine has kültürü görmek, taş işçiliğinin en muazzam örneklerine şahitlik etmek ve yaşayan taş ustaları ile tanışmak büyük bir mutluluktu benim için.

Ankara'da düzenlenen Mardin Günleri haberi ile aklıma gelen Mardin gezim size şu öğüdü vermemi gerektiriyor: Ne yapın yapın, Mardin'i ölmeden ölmeyin :).

Sağlıcakla kalın.